Vad är ett CMS? I denna guide går jag igenom vad CMS betyder och vilka CMS-system som finns att välja på. Dessutom ger jag oberoende råd om vilka system som är lämpligast att använda för olika förutsättningar. Råden bygger på mina år som webbstrateg i framför allt offentlig sektor.
Förkortningen CMS
Förkortningen står för Content Management System. På svenska kan det översättas till innehållshanteringssystem, webbpubliceringssystem eller kort och gott publiceringsverktyg.
CMS är IT-stöd för att publicera innehåll på en webbplats, en blogg eller ett intranät. IT-stödet används av webbredaktörer för att lägga in text, bilder och video på organisationens webbplats. I systemet finns sidmallar för olika sidor, som startsida, artikelsida och nyhetsarkiv. Sidmallarna innehåller sidhuvud, meny, presentationen av innehållet, sidfot med mera.
Kommersiella CMS
Det finns kommersiella webbpubliceringssystem där du betalar en licenskostnad för att använda systemet. Det kallas även för proprietär programvara. Leverantörerna av de kommersiella systemen samarbetar med webbyråer som sköter själva införandet och underhållet av systemet för en viss organisation.
Läs mer om de vanligaste kommersiella systemen:
Optimizely (fd Episerver)
Optimizely, tidigare Episerver, är ett webbpubliceringssystem utvecklat i Sverige som nu stödjer både e-handel och avancerad innehållshantering för större organisationer, med redigeringsverktyg som TinyMCE och anpassningsbara block för specifik funktionalitet.
Av företag, myndigheter och kommuner i Sverige är det 37 procent som använder Optimizely/Episerver som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. När det gäller intranät är det 23 procent. Detta enligt enkätundersökningar från Web Service Award (år 2024 för webbplatser, år 2023 för intranät). Internationellt för alla typer av externa webbplatser används Optimizely på 0,12 procent av alla webbplatser, enligt data från sajten BuiltWith (augusti 2024).
Läs mer: Vad är Optimizely/Episerver CMS?
Sitevision
Sitevision är ett svenskt webbpubliceringssystem utvecklat av Örebroföretaget med samma namn, som främst används i offentlig sektor och erbjuder en användarvänlig plattform med över 150 färdiga moduler, vilket gör det möjligt att bygga och underhålla webbplatser utan behov av webbutvecklare.
Av företag, myndigheter och kommuner i Sverige är det 34 procent som använder Sitevision som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. När det gäller intranät är det 36 procent. Detta enligt enkätundersökningar från Web Service Award (år 2024 för webbplatser, år 2023 för intranät). Internationellt för alla typer av externa webbplatser används Sitevision på under 0,02 procent av alla webbplatser, enligt data från sajten BuiltWith (augusti 2024).
Läs mer: Vad är Sitevision CMS?
SharePoint
SharePoint är Microsofts plattform för samarbete och dokumenthantering inom större organisationer, integrerat med Office 365, och används främst för intranät och samarbetsfunktioner, även om dess roll som webbpubliceringsverktyg har begränsats sedan 2015.
Av företag, myndigheter och kommuner i Sverige är det 2 procent som använder SharePoint som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. När det gäller intranät är det 23 procent. Detta enligt enkätundersökningar från Web Service Award (år 2024 för webbplatser, år 2023 för intranät). Internationellt för alla typer av externa webbplatser används SharePoint på under 0,15 procent av alla webbplatser, enligt data från sajten BuiltWith (augusti 2024).
Läs mer: Kan SharePoint användas som CMS?
Ovanliga kommersiella CMS
Här är några andra, mindre vanliga, kommersiella CMS för externa webbplatser. Dessa används av 1 procent av företag, myndigheter och kommuner i Sverige en enkätundersökning från Web Service Award (år 2024).
- Adobe Experience Manager: amerikanskt CMS och Digital Asset Management (DAM) som tidigare hette Day CQ5, del av Adobe Experience Cloud.
- Contentful: grundat 2013 i Berlin och är ett så kallat headless CMS, som alltså skiljer mellan innehållshantering (backend) från presentationen av innehållet (frontend).
- Litium: svenskt CMS främst designat för e-handel och digital marknadsföring.
- Polopoly: svenskutvecklat CMS för tidningsbranschen, som idag har utländska ägare.
- Sitecore: danskt CMS baserat på Microsoft .NET.
Web Service Award enkätundersökning visar att dessa CMS används för intranät av företag, myndigheter och kommuner i Sverige:
- Omnia: intranätslösning som bygger på SharePoint, ägs av Monterro och Precio Fishbone. 6 procent av de tillfrågade organisationerna använder detta i WSA:s undersökning om intranät (år 2023).
- Spintr: svensk medarbetarplattform med intranätsdel. 2 procent av de tillfrågade organisationerna använder detta i WSA:s undersökning om intranät (år 2023).
CMS med öppen källkod
Det finns CMS som är gratis att använda med öppen källkod. Det går att installera och anpassa dessa system själv utan webbyrå, men om du ska få god kvalitet rekommenderar jag att du anlita en webbyrå även för webbprojekt med system som bygger på öppen källkod.
Läs mer om de vanligaste systemen med öppen källkod:
WordPress
WordPress, ursprungligen utvecklat som en bloggplattform 2003, har vuxit till ett globalt använt webbpubliceringssystem som stöder företagswebbplatser, e-handel och mer, med en stark gemenskap av utvecklare som skapar anpassningsbara teman och tillägg.
Av företag, myndigheter och kommuner i Sverige är det 9 procent som använder WordPress som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. När det gäller intranät är det 2 procent. Detta enligt enkätundersökningar från Web Service Award (år 2024 för webbplatser, år 2023 för intranät). Internationellt för alla typer av externa webbplatser används WordPress på 21,75 procent av alla webbplatser, enligt data från sajten BuiltWith (augusti 2024). WordPress är världens mest använda CMS idag.
Läs mer: Vad är WordPress CMS?
Umbraco
Umbraco är ett danskt webbpubliceringssystem, utvecklat av Niels Hartvig och släppt som öppen källkod 2004, känt för sin användarvänliga redaktörsmiljö, stöd för anpassning och integration med Microsoft-teknik, samt för att utvecklare globalt bidrar med tillägg och förbättringar.
Av företag, myndigheter och kommuner i Sverige är det 4 procent som använder Umbraco som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. När det gäller intranät är det 1 procent. Detta enligt enkätundersökningar från Web Service Award (år 2024 för webbplatser, år 2023 för intranät). Internationellt för alla typer av externa webbplatser används Umbraco på 0,03 procent av alla webbplatser, enligt data från sajten BuiltWith (augusti 2024).
Läs mer: Vad är Umbraco CMS?
Drupal
Drupal, ursprungligen utvecklat som ett diskussionsforum av Dries Buytaert och släppt som öppen källkod 2001, har utvecklats till ett flexibelt ramverk för webbutveckling, med en standardinstallation som kan utökas med moduler och teman för att bygga allt från bloggar till myndighetswebbplatser och intranät.
Av företag, myndigheter och kommuner i Sverige är det 2 procent som använder Drupal som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. När det gäller intranät är det 1 procent. Detta enligt enkätundersökningar från Web Service Award (år 2024 för webbplatser, år 2023 för intranät). Internationellt för alla typer av externa webbplatser används Drupal på 2,41 procent av alla webbplatser, enligt data från sajten BuiltWith (augusti 2024).
Läs mer: Vad är Drupal CMS?
Ovanliga fria CMS
Här är några andra, mindre vanliga, CMS med öppen källkod:
- Directus: amerikanskt headless CMS, ägt av Monospace Inc.
- Ghost: amerikanskt bloggverktyg från tidigare WordPress-utvecklare.
- Joomla: lite av en föregångare till WordPress, grundat redan 2005, namnet betyder ”alla tillsammans” på swahili.
- Strapi: franskt headless CMS.
Lästips om CMS
Här är två svenska sajter där du kan läsa mer om dessa system.
- MKSE.com – nyheter om webbprojekt och systemleverantörer.
- WSA-bloggen – trendrapporter om webbplatser och intranät.
Uppdatering
Detta inlägg har uppdaterats i september 2024 med aktuella siffror om användning av olika publiceringsverktyg.
Få guider, tips och fördjupande insikter om webbkommunikation, digital marknadsföring och informationsteknik direkt i din mejlkorg.
Prenumerera på nyhetsbrev