Vad är Drupal CMS? I denna guide går jag igenom vad Drupal är för typ av webbpubliceringssystem. Dessutom ger mina oberoende råd om när publiceringsverktyget är lämpligt att användas. Råden bygger på mina år som webbstrateg i framför allt offentlig sektor.
Fakta om Drupal
Drupal utvecklades av belgaren Dries Buytaert som ett diskussionsforum och släpptes första gången med öppen källkod år 2001. Med tiden har Drupal utvecklats till ett ramverk för webbutveckling. Drupal kan användas för att bygga allt bloggar, privata webbplatser, myndighetswebbplatser till intranät.
Standardinstallationen av Drupal kallas Drupal Core och innehåller grundläggande funktioner för webbpublicering. Som användarkatalog, menyhantering, metadatahantering, sidanpassare och systemadministration. Från detta som bas går det att utöka Drupal med moduler och teman.
Moduler är funktioner som innehållstyper, vyer för besökare och bättre sidanpassare med dra och släpp-funktionalitet. Teman gör att du kan få en färdig webbdesign till din Drupal-webbplatsen. Sedan går det att få färdigpackade distributioner av Drupal med en viss uppsättning av moduler och teman.
Marknadsandel i Sverige
Av företag, myndigheter och kommuner så är det 2 procent som använder Drupal som webbpubliceringssystem för sin externa webbplats. Detta enligt 2024 års undersökning ”Hur mår Sveriges webbplatser?” av Web Service Award.
När det gäller intranät så är det 1 procent av företag, myndigheter och kommuner som använder Drupal som webbpubliceringssystem för sitt intranät. Detta enligt 2023 års undersökning ”Hur mår Sveriges intranät?” av Web Service Award.
Min bild är att Drupal mest används som ett sekundärt CMS för exempelvis kampanjsajter. Detta eftersom det är billigare och går snabbare att bygga en sajt i Drupal jämför med exempelvis Optimizely/Episerver.
Utveckling och kod
Det är lite svårare att utveckla Drupal-sajter än WordPress-sajter. Moduler och teman kräver anpassning för att det ska lira bra. Därför rekommendera jag att du anlitar en byrå som kan Drupal bra och anpassa för just er webbplats. Tänk dock på att WordPress-kompetens är betydligt vanligare bland byråerna än Drupal-kompetens så det kan bli mindre konkurrens när ni ska köpa in konsulttjänster. Det kan bli mer kostsamt att utveckla en Drupal-sajt då det kräver mer anpassning än en enklare WordPress-sajt.
Drupal är byggt i skriptspråket PHP, men är i sig självt ett eget ramverk för webbutveckling. Så det räcker inte med att vara en duktig webbutvecklare, utan du måste ha god kunskap om Drupal för att kunna bygga Drupal-sajter. En bra startpunkt för att lära sig mer är systemdokumentationen.
Licenser och drift
Drupal har ingen licenskostnad då det är öppen källkod. Licensen heter GNU General Public Licens (GPL).
Det vanligaste är att drifta Drupal på ett webbhotell och administrera Drupal själv, men det går även lägga ut driften och skötseln till en leverantör. De flesta Drupal-sajter driftas på Linux-servrar med webbservrarna Apache eller Nginx. Men det går bra att köra Drupal även på Windows-servrar med Microsoft IIS. Vilket är bra då de flesta IT-avdelningar är förälskade i just Microsoft. När det gäller databaser rekommenderas MySQL, MariaDB eller Percona Server.
Mitt oberoende råd
Drupal är ett säreget webbpubliceringssystem med en ganska hög tröskel. Men om ni vågar satsa på Drupal genom att investera tid och engagemang så kan det bli en väldigt bra och kostnadseffektiv plattform för alla typer av webbplatser ni har i organisationen.
Drupal är på många sätt likt WordPress, men det finns också skillnader som är viktiga att känna till. Den största skillnaden är att Drupal är designat i grunden för olika typer av innehåll, medan WordPress är designat för blogginlägg. Det ställer lite större krav vid uppsättningen av Drupal när det gäller ditt innehåll. Fördelen i Drupal är att du kan styra hur innehållet matas in och presenteras på ett väldigt sammanhållet och strukturerat sätt. Nackdelen är att det kräver en del tankekraft att definiera innehållstyper, designarbete och webbutveckling.
Drupal är också lite mer styrt än WordPress när det gäller behörigheter. Så för en större organisation som vill styra att olika delar av organisationen ska kunna publicera visst typ av innehåll så är Drupal det bättre valet. Därför skulle jag personligen välja Drupal före WordPress för interna lösningar som exempelvis intranät.
Produktvideo
Här kan du se en officiell reklamfilm för Drupal:
Officiell webbplats
Uppdatering
Detta inlägg har uppdaterats i september 2024 med uppgifter om användning från ny rapport från Web Service Award.
Få guider, tips och fördjupande insikter om webbkommunikation, digital marknadsföring och informationsteknik direkt i din mejlkorg.
Prenumerera på nyhetsbrev