Man som håller i en kontakt

WordPress har bra basfunktioner, men vissa viktiga saker saknas i grundutförandet om du vill bygga en framgångsrik webbplats. Det är vissa tillägg som jag i princip alltid använder när jag själv sätter upp en WordPress-sajt. Här går jag igenom de tillägg jag rekommenderar. Alla dessa är gratis att använda.

Ge möjlighet till kontakt

Jag tycker varje webbplats ska erbjuda sätt för besökaren att komma i kontakt. Ett bra sätt att få kontakt är genom att erbjuda kontaktformulär där besökaren kan skicka in synpunkter eller kontaktförfrågningar. Här rekommenderar jag Contact Form 7 eller WPForms. Om du vill bygga upp ett mer avancerat kontaktformulär så kan jag rekommendera Conditional Fields till Contact Form 7.

Snabb att ladda

Både för användarupplevelsen och synligheten på Google är det viktigt att besökare snabbt kan ladda din webbplats. Detta görs rent tekniskt genom något som kallas för cachning. Här finns flera tillägg som är bra, men jag brukar köra tillägget WP Fastest Cache eller WP Super Cache.

Innehållsförteckning

För långa informationssidor så är det bra att erbjuda besökare en innehållsförteckning med snabblänkar till olika mellanrubriker i början av sidan. Men som redaktör vill du inte göra detta manuellt, utan du vill att det sköts automatiskt. Här rekommendera jag tillägget Easy Table of Contents som ger flera fina anpassningsmöjligheter. Exempelvis på vilka typer av sidor som innehållsförteckningen ska visas och hur den ska se ut.

Bättre intern sökmotor

Som besökare kan du vilja söka efter innehåll med sajtens inbyggda sökfunktion. Interna sökmotorer brukar i regel vara mycket sämre än Google på att ge relevanta sökträffar. WordPress sökmotor är inget undantag. I sitt grundutförande ger den värdelösa sökträffar för det mesta. Men det finns ett tillägg som är magiskt genom att det ger relevanta sökträffar om du slår på det. Det tillägget heter Relevanssi.

Synlighet på Google

Det bästa sättet att få trafik till sin sajt är Google. Därför är det viktigt att anpassa innhållet så att Google förstår vad det handlar om. Detta kallas för sökmotoroptimering. Det finns speciella tillägg som gör denna process betydligt enklare. Här rekommenderar jag Yoast SEO. Med denna rätt installerad får du bättre tekniska förutsättningar samt redaktörsstöd för att anpassa innehållet för relevanta sökfraser. Yoast finns även i en Premium-variant, men jag tycker gratisvarianten räcker.

Koppla ihop med Googles tjänster

Google erbjuder många olika stöd för webbplatsägare. Bland annat webbanalysverktyget Google Analytics som många vill ha på sin webbplats för att kunna följa upp antal besökare och vilket innehåll som är mest populärt. Om du vill köra dessa på din sajt så rekommenderar jag Googles officiella tillägg Site Kit. Bra sätt för att enkelt integrera Google Analytics, Search Console, AdSense med mera.

Laga trasiga webbadresser

Det är varken bra för besökare eller Google om du byter webbadresser på sidor som är länkade från andra webbplatser eller finns i sökmotorer. Det finns väl inget tristare än att möta sidan 404 – Sidan kunde inte hittas. Därför brukar jag alltid se till att peka om adresser om jag byter namn på sidor. Jag brukar antingen använda det enklare verktyget Simple 301 Redirects eller det mer avancerade Redirection.

Kakhantering

Det är lag på att besökare ska kunna godkänna när de spåras på en viss webbplats. Dataskyddsförordningen (GDPR) ställer också krav på hur personuppgifter får hanteras på en webbplats. Därför brukar jag vinnlägga mig om en bra hantering av kakor som sätts på besökarnas datorer vid besök på sajten. Här rekommenderar jag det mycket ambitiösa tillägget CookieYes som gör det möjligt att gruppera olika typer av kakor och anpassa sitt samtycke som besökare.

Ett råd om försiktighet…

Sedan kan du så klart lägga till många fler tillägg, men jag råder dig att vara försiktig. Ju fler tillägg du har, desto svårare blir det att hålla ordningen på webbplatsen över tid. Det är inte alla tillägg som uppdateras löpande tyvärr. Det finns också fler potentiella säkerhetshål i din sajt.

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få guider, tips och fördjupande insikter om webb­­kommunikation, digital marknads­föring och informations­teknik direkt i din mejlkorg.
Prenumerera på nyhetsbrev