Som en uppföljning på mitt inlägg om att välja rätt CMS så kommer här ett inlägg om hur du implementerar ett CMS med sidmallar, funktioner och anpassad kod.

Välj rätt typ av CMS

Ett vanligt misstag jag ser i många webbprojekt är att valet av CMS görs utan att fundera på behov. Jag tycker alltid det är bäst att först fundera på vilket innehåll du har, vilka funktioner du behöver och hur designen ska se ut. När du vet det har du mycket bättre förutsättningar att välja ett webbpubliceringssystem än om du skulle ha gjort det som första grej. Ett webbpubliceringssystem som inte är anpassat för sajtens upplägg är en mardröm. Du kan försöka bygga bort inbyggda fel i systemet, men det är som att sminka en gris. Det är viktigt att välja ett system som är anpassat för er typ av webbplats. Stora tidningssajter bör inte köra samma typ av CMS som en liten e-handel. WordPress eller Drupal är rätt för vissa sajter, medan SiteVision eller Optimizely är rätt för andra typer av sajter.

Lyssna på dina utvecklare

Ett vanligt misstag du kan göra i webbprojekt är att fullständigt strunta i vad utvecklarna säger. Följ systemets uppbyggnad. Det är aldrig värt att utveckla lösningar som strider emot systemets uppbyggnad. Det kommer att resultera i frustrerande buggar och ställa till problem vid systemuppdateringar. Tillsätt en kompetent systemarkitekt som har ansvar för att utvecklingen följer standarder, riktlinjer och best practice samt att det finns rutiner för teknisk dokumentation. Utan det blir det en enda röra och dessutom svårt att byta utvecklare i framtiden.

Jämka UX och teknik

Det är inte ovanligt att det dyker upp önskemål om funktioner som inte riktigt lirar med det CMS ni har valt. Om systemarkitekten tycker att någon av sidmallarna är designade på ett sätt som kommer att ställa till stora tekniska problem, diskutera er fram till ett alternativ som är bättre anpassat till systemet. Det är bättre att göra avkall på designen, än att sajten strular rent tekniskt. Du måste kunna gå innan du kan springa, tänker jag.

Så mina råd i detta inlägg handlar sammanfattningsvis om ändamålsenlighet. Försök att välja ett CMS som passar ert ändamål. Och omvänt: designa alltid sidmallar och funktioner på ett ändamålsenligt sätt för systemet. Ingen gillar när samma funktion slutar fungera efter varje systemuppdateringen, år efter år.

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få guider, tips och fördjupande insikter om webb­­kommunikation, digital marknads­föring och informations­teknik direkt i din mejlkorg.
Prenumerera på nyhetsbrev

Pontus Vinderos

Konsult inom digital kommunikation på Vinderos Solutions.